top of page

It giet oan!

Het is weer lente en de zon begint weer wat meer te schijnen. Daardoor wordt het water weer wat warmer. Goed nieuws voor alle zwemmers dus! Niet alle wateren warmen even snel op. De regel is dat hoe groter en dieper het water, hoe langzamer deze warmer wordt. Het IJsselmeer wordt dus wat langzamer warm dan de plas in de buurt, tenzij deze heel diep is.

Hou rekening met koud water. Zeker aan het begin van het seizoen is de buitentemperatuur overdag vaak hoger dan de watertemperatuur. Dus er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken:

Zorg dat je ongeveer weet welke temperatuur het water is. Zo bouw je ervaring op en leer je van jezelf wat je ongeveer bij welke temperatuur aankan. Hou ook voor je zelf de tijd of afstand bij die je in het water doorbrengt, dan kan je dit gaandeweg opvoeren.

Neem het juiste materiaal mee. Een goed passend wetsuit, een swimcap (veel van de lichaamswarmte gaat verloren via je hoofd), Sommige zwemmers dragen aan het begin of het einde van het seizoen 2 caps over elkaar, of maken gebruik van neopreen caps om minder snel af te koelen.

Probeer de eerste paar keren zeer niet alleen te zwemmen en gebruik een zwemboei om zichtbaar te zijn voor anderen en waar je eventueel tussendoor even aan kan hangen.

Laat je niet verrassen! Aan de randen en aan de oppervlakten van het water kan het water soms snel opwarmen. Het water eronder of verder van de kant kan dan veel kouder zijn.

Actuele watertemperaturen in Nederland zijn altijd hier te vinden; bookmarken dus!

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page